Krétská gastronomie má dlouhou historii a zůstala - navzdory přítomnosti četných dobyvatelů ostrova – nezměněna. Na první pohled se zdá, že krétská kuchyně je jednoduchá a zahrnuje jen několik jídel. To je pravda – tajemství krétské kuchyně spočívá v jednoduchosti přípravy a použití jen několika málo ingrediencí, které jsou přírodní a originální. Platí to pro celý ostrov s malými odlišnostmi v každé oblasti.

Je zřejmé, že strava Kréťanů se odvíjela od jejich vlastní výroby – dnes se ukazuje, že byla zásadní pro zdravý vývoj těla a dlouhověkost.

Obyvatelé Kréty především jedí různé druhy „divoké“ zeleniny, která roste v hornatých oblastech – buď ve formě salátu nebo jednoduše uvařené, pokapané místním olivovým olejem a přírodní citronovou šťávou. Kromě zeleniny si Kréťané pochutnávají na šnecích. Oblíbení jsou např. šneci vaření s rajčatovou omáčkou nebo smažení s rozmarýnem („boumbourista“).

Důležitou součástí krétských pokrmů jsou produkty z ovcí a koz. Jejich maso je základní složkou krétského menu. Důležité je také mléko a mléčné výrobky, zejména sýry (např. Myzithra, Graviera, Feta) nebo třeba „stakoboutyro“ (máslo z ovčího a/nebo kozího mléka). Každá krétská rodina chová kromě ovcí a koz také další zvířata, např. slepice a králíky, které jsou každodenním zdrojem vajec a masa.

Produkce olivového oleje představuje společně s chovem hospodářských zvířat jeden z hlavních zdrojů příjmu místních obyvatel. Olivový olej se používá při vaření nebo jako zálivka na saláty z čerstvé zeleniny a luštěnin. Kréťané si do nich často ještě přidávají pár oliv.

Slavný krétský „dakos“ tvoří tyto místní produkty: chléb (či suchary z ječmene), strouhaná rajčata, sýr feta, olej a sůl. Jako dezert preferují obyvatelé Kréty domácí sladkosti, které se opět skládají z potravin z vlastní produkce. Oblíbené jsou např. sýrové dorty ze sýra Myzithra či hnědé smažené těsto s medem.